Militanten aan het woord

ACV Sebastien Warnez affiche arbeid en gezin
De site van Audi Brussels in Vorst heeft de wind in de zeilen. De fabriek kreeg de productie van de nieuwe elektrische wagen Audi Q6 toegewezen. De productie ervan moet van start gaan in 2018 en is al zeker gegarandeerd tot 2026. Dat is een enorme opluchting voor de 2500 werknemers, en ook voor ACV-CSC METEA-afgevaardigde Sébastien Warnez (40). Sébastien figureert op de ACV-affiche ‘Hoe combineert u werk en gezin?’ voor de sociale verkiezingen.
Lees meer
ACV sociaal overleg in de onderneming
Umicore is een multinationale beursgenoteerde groep met meer dan 80 productievestigingen in alle continenten en met hoofdkwartier in België. Het levert onder andere kobaltverbindingen, produceert germaniummaterialen,… Umicore telt in België 3.000 werknemers, verdeeld over 8 vestigingen, waaronder die in Olen. We interviewden de afgevaardigden van LBC-NVK en ACV-CSC METEA van Umicore Olen. Die overigens prima samenwerken.
Lees meer
ACV Jorge Oorlynck overleg miniatuur
Jorge is nog piepjong, 26, werkzaam bij Case New Holland en nu al  de enige Belgische werknemersafgevaardigde voor alle CNHI-vestigingen in de Europese ondernemingsraad "Ik ben zelf kandidaat geworden omdat ik vind dat het belangrijk is dat er mensen zijn die voor anderen opkomen, onrecht aanpakken en hun nek uitsteken. Al is het maar iets kleins dat je bereikt voor je collega’s, dat is beter dan niets.”
Lees meer
ACV Mira Vanbosseghem veiligheid miniatuur
Mira werkt als verpleegkundige in het DVC Heilig Hart. Werkbaar werk een belangrijk thema. Een zo optimale combinatie arbeid en gezin eveneens. "De diensthoofden moeten de uurroosters opstellen en we beseffen dat dit niet altijd evident is. Er wordt flexibiliteit verwacht. We zien er op toe dat de gevraagde flexibiliteit niet de spuigaten uitloopt. Afspraken rond uurroosters, overuren, voorkomen van gesplitste dagdiensten, …". 
Lees meer
ACV Jesus-affiche langer werken miniatuur
“Ik heb mijn plaats verworven in de geschiedenis van het ACV”, grinnikt Jesus Manchego (74). Ik ben gechoqueerd als ik vandaag zie dat politici die zelf nooit handenarbeid hebben verricht en geen idee hebben wat het is om bandwerk te doen beslissen om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar. Dat is compleet irrealistisch. Ik weet niet wat ik hoor."
Lees meer
ACV Benyoussef M’hamed affiche Veiligheid
Benyoussef figureert op de affiche over veiligheid. Hij houdt de benen vast van een collega die de letter H probeert op te hangen. “Het is geen Photoshop-beeld. We hebben risico’s genomen om deze foto te maken. Gelukkig was er personeel ter plekke dat instond voor de veiligheid. Ik vind het fijn dat ik de kans heb gekregen om deel te nemen aan deze fotoshoot. Ik hecht zelf veel belang aan veiligheid. De affiche spreekt voor zich. Ik ga ze zeker gebruiken in onze onderneming. Via deze affiche kan ik iedereen sensibiliseren, ook de bedienden die in de bureaus werkzaam zijn." 
Lees meer
ACV Kelly Van Acker
De personen op onze affiches zijn allemaal ACV-ers in hart en nieren. Kelly Van Acker werkt bij Volvo Car en prijkt op een van onze rekruteringsaffiches. Kelly werd bij de vorige sociale verkiezingen verkozen als jongerenafgevaardigde voor ACV-CSC Metea voor het Comité PB. Voor de komende verkiezingen stelt ze zich opnieuw kandidaat, weer voor het Comité PB. "Ik heb de smaak te pakken".
Lees meer
ACV sociaal overleg in de onderneming
2015 was geen makkelijk jaar voor de werknemers en ACV-militanten van Barry Callebaut in Wieze. De directie besloot om bepaalde activiteiten en functies te centraliseren in Polen, wat leidde tot een collectief ontslag van 37 bedienden in Wieze. Leen: "Tijdens de herstructurering kwamen verschillende collega’s mij bedanken omdat ik het woord nam en uitsprak wat bij hen leefde. Vaak zijn mensen te bang om zelf te spreken. Als delegee spreek je in naam van de mensen.”
Lees meer
ACV sociaal overleg in de onderneming
Winsol is een onderneming met een lange geschiedenis. De eerste stenen werden reeds gelegd in 1876. Lang is het een echt familiebedrijf geweest. Sinds een tiental jaar is de onderneming niet langer in handen van een familie. “De vakbonden en het sociaal overleg worden nu meer au sérieux genomen.”, zegt Stefaan Vanhastel, hoofdafgevaardigde van de ACV-CSC METEA-kern.
Lees meer
Militanten aan het woord - De Lijn
Eén van de sterktes van de ACV-kern van de Lijn Oost-Vlaanderen is de zeer goede dienstverlening naar leden en niet-leden. Ze helpen elke collega die met vragen zit. De ACV-kern legt uit.
Lees meer
ACV Militanten aan het woord - Makro
ACV-militanten zijn erg actief bij Makro. Heel wat syndicale energie kruipt in het veranderingsproces van Makro. De LBC-NVK-militantenkern van Makro Sint Pieters Leeuw houdt de directie een spiegel voor. Het moet en kan beter. Lees het verhaal van vakbondsmillitanten die proberen het verschil te maken.
Lees meer
ACV Militanten aan het woord - Rettig
De ACV-kern van radiatorenfabrikant Rettig Belgium nv is een hechte ploeg die veel tijd en energie steekt in zijn vakbondswerk. Hoofdafgevaardigde Mario Bombai: "Het is al een grote verdienste dat we de werkgelegenheid hier hebben kunnen houden.
Lees meer
ACV Militanten aan het woord - Sapore
Dilia Marques is vakbondsafgevaardigde voor ACV-Voeding en Diensten bij Autogrill Belux Brussels Airport. Sapore, een bar Italiano is daar een onderdeel van. Deze 6-talige Portugese houdt ervan om dichtbij de mensen te staan. Ze is een groot pleitbezorger voor het vormingsaanbod voor militanten dat ACV organiseert in de Sociale School in Heverlee. "Het is een fantastisch privilege om die vorming te kunnen volgen", aldus Dilia
Lees meer
ACV Militanten aan het woord - ZOO Antwerpen
Jan Wens en Erika Bergmans werken al jaren in de zoo en zijn beiden actief als ACV-militant. Een dierentuin is natuurlijk een heel speciaal bedrijf waar veiligheid een belangrijk vakbondsthema is. De aanwezigheid van wilde dieren vergt immers heel specifieke veiligheidsprotocols. "Het gevaarlijkste dier is het tamste dier. Ook een ogenschijnlijk tam dier kan een slechte dag hebben". 
Lees meer
ACV Militanten aan het woord - Norbert Dentressangle
“We hebben het hier goed. En het ACV speelt hierin een belangrijke rol.” Dit zou de korte versie kunnen zijn van het interview met de ACV-arbeidersmilitanten bij Norbert Dentressangle, een logistiek bedrijf in Zellik. De aanwezigheid van de vakbond en de goede verstandhouding met de werkgever zorgen ervoor dat werknemers hier graag werken. Het beperkte personeelsverloop is hiervan het beste bewijs. Tania, Roger, Paul en Filip aan het woord.
Lees meer