• Dienstverlening op jouw maat

  Het ACV bij jou in de buurt: de dienstencentra. Of lekker vanuit je luie stoel: e-services.

  Lees meer
  Jonge vrouw-720-220
 • Doe mee!

  Lees meer
  Petitie Neen aan de indexsprong
 • ACV-folders en brochures

  Lees meer
  Brochures ACV
 • Jouw website!

  www.acv-militanten.be is the place to be voor onze 80.000 vakbondsafgevaardigden.

  Lees meer
  Militant ACV
 • ACV-berekeningsmodules online

  Lees meer
  Berekeningsmodules ACV
 
 

Lidmaatschap

Verzeker je van:

 • Persoonlijke service
 • Juridische hulp
 • Loopbaanadvies
 • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   
Toogpunt 5 mei 2015

5/5 - 't Oogpunt: De kortere werkweek: wenselijk en haalbaar?

Is de invoering van een kortere werkweek het wondermiddel waarop onze samenleving zit te wachten? Welke voordelen biedt een 30-uren week? Stilaan groeit de sympathie voor het idee dat voor kort taboe was. Wat als we allemaal minder zouden werken? Het antwoord op de vraag biedt alvast stof genoeg voor een ongetwijfeld boeiend 't Oogpunt. Ilse De Vooght, beleidsmedewerker van Femma brengt het nieuwe model 'Combinatie arbeid en zorg 2.0.' Meer info vind je hier.
Boek de miljonairstaks

12/5 - Boekvoorstelling De miljonairstaks

Op dinsdag 12 mei stelt Peter Mertens, socioloog en voorzitter van de linkse PVDA zijn boek 'De miljonairtaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen' voor in Leuven. ACV Leuven nodigt je graag uit op deze ongetwijfeld inspirerende voorstelling in het Auditorium Jean Monnet, Parkstraat 51 in Leuven. Meer info over het boek en de voorstelling vind je hier.
Stresscongres 11 juni 2015

11/06: Stresscongres in Tienen

Bijna 2 op 3 werknemers ervaart stress op het werk. 55% van het totaal aantal ziekteverzuimdagen zou te wijten zijn aan werkstress. Het leidt tot meer fouten en productiestoringen én veroorzaakt ook fysieke en psychische klachten waardoor normaal functioneren niet meer mogelijk is. Hoog tijd dus om even stil te staan bij de problemen, oorzaken en vooral mogelijke oplossingen voor het probleem. Dat kan op het Stresscongres van ACV regio Tienen op 11 juni. Bekijk de affiche of lees meer.
Cartoon graaf een gat

Het vat is gevonden!

Op 20 april werd in het bosje langs de Bodartparking in Heverlee het vat opgegraven door de Scouts Sint-Paulus 3deLeuven. De actie 'Graaf een gat, win en vat' werd georganiseerd om bij studenten meer duidelijkheid te scheppen in de soms heel verwarrende reglementering voor studentenwerk. Bijna dagelijks krijgt het ACV vragen over de reglementering rond de 50 dagen goedkope tewerkstelling, rond de kinderbijslag of rond belastingen. Maar niet alleen studenten, ook werkgevers zijn niet altijd even goed op de hoogte. Daar wilde deze actie iets aan verhelpen. Jongeren en hun ouders moeten volledige en juiste info krijgen, en bij vragen moeten ze weten waar ze daarvoor terecht kunnen.

Regionieuws 2015 ACV-nieuws uit jouw regio!

KMO-actie Webbekom
APR 28

28/4 Werelddag voor Veilig en Gezond Werk

Vandaag is het Werelddag voor Veilig en Gezond werk. Die staat volledig in het teken van werken met gevaarlijke producten. Elk jaar worden eind april de slachtoffers van arbeidsongevallen herdacht en wordt er aandacht gevraagd voor meer veiligheid op het werk. ACV Leuven liet dat moment alvast niet onopgemerkt voorbijgaan en trok met de KMO-karavaan naar het industrieterrein van Webbekom.
Visactie 1 april
APR 1

We lachen er niet mee!

1 april vandaag, maar ACV Leuven lacht er nietmee! Al zes maanden lang worden alleen de kleine vissen getroffen door de regeringsmaatregelen. En dat terwijl de grote vissen ongemoeid gelaten worden. ACV Leuven lacht er niet meer mee en maakte dat duidelijk tijdens de 'vang een vette vis'-actie in Leuven! Bekijk hier de fotopagina.
actie 11 maart Muntplein Brussel
MRT 11

ACV Leuven zegt neen tegen regeringsbeleid!

Op het Brusselse Muntplein kwamen ongeveer 8.000 leden van de drie grote vakbonden bijeen om een duidelijke neen te laten horen tegen het regeringsbeleid. De bijeenkomst van het gemeenschappelijk vakbondsfront was bedoeld om de druk op de regering op te voeren. De bonden willen hun eisen kracht bijzetten om een taxshift door te voeren en protesteren tegen de indexsprong, besparingen in de overheidssector, afbouw van de sociale zekerheid, blinde bezuinigingen en vooral ook tegen de beschikbaarheid van oudere werklozen en bruggepensioneerden. Uiteraard was ook ACV Leuven met een grote delegatie aanwezig. Bekijk hier de foto's.
SWT-actie AB-Inbev
MRT 6

Bruggepensioneerden AB-Inbev zijn bezorgd

Op vrijdag 6 maart actie voerde ACV samen met ABVV actie aan de hoofdzetel van AB-Inbev rond de uitvoering van het akkoord van de sociale partners over de beschikbaarheid SWT-ers en oudere werklozen. Recente SWT-ers (bruggepensioneerden) van AB-Inbev deelde er samen met militanten van ACV en ABVV pamfletten uit aan de hoofdzetel AB-Inbev. SWT is een contract tussen werkgever, werknemer en overheid en ook die laatste partij moet afspraken nakomen. Het pamfletje dat de mogelijke contactbreukdoor de overheid aanklaagt, vind je hier (pdf). 
BLIK-opener Tienen
MRT 6

BLIK-openers zijn groot succes

De BLIK-openers in Tienen en Leuven waren een groot succes. ACV Leuven informeerde er over de nieuwe en gewijzigde maatregelen voor werklozen, mensen in brugpensioen (SWT), tijdkrediet en landingsbanen. Met 80 aanwezigen in Tienen en 140 in Leuven is het duidelijk dat mensen zich ernstige zorgen maken over wat de regering hen voorschotelt. ACV Leuven organiseert ook in de toekomst nog infomomenten rond de thema's. Hou deze website in het oog voor de praktische info.
belastingdienstbetoon 2015

Hulp nodig bij je belastingaangifte?

Hulp nodig bij je belastingaangifte? ACV Leuven helpt je graag verder! Maak je afspraak op 016 21 95 05. We maken zoveel mogelijk gebruik van Tax-on-Web, vergeet dus zeker je identiteitskaart met pincodes niet mee te brengen. Zeker ook niet vergeten: ACV-lidkaart, kadastraal inkomen, aanslagbiljet en -aangifteformuler van vorigaanslagjaar, alle fiscale loonfiches, fiches van vervangingsinkomens voor 2014 en alle documenten voor mogelijke belastingvermindering.
afbeelding sluitingsdagen mei

Sluitingsdagen in mei

Opgelet! De ACV-dienstencentra zijn in mei een aantal dagen gesloten. Het volledige overzichtje van de sluitingsmomenten vind je hier.(pdf)
logo openingsuren

ACV is er voor jou!

Klik hier voor adressen en openingsuren van onze dienstencentra!
Telefonisch zijn we bereikbaar op:

078-15 15 99

Avondopening voor werkenden

Avondzitdag: enkel voor werkenden!

Tijdens de avondzitdag (dinsdag van 16.30u. tot 18.30u.) zijn onze dienstencentra speciaal geopend voor tewerkgestelden of leden in opleiding. Ben je niet aan de slag? Dan helpen we je graag verder tijdens onze andere openingsmomenten.
wijziging openingstijden Haacht

Openingsuren Haacht aangepast

Het dienstencentrum in Haacht zal voortaan tijdens alle schoolvakanties gesloten zijn. Uiteraard helpen we je dan wel graag verder in onze andere dienstcentra. Hier vind je een overzicht.
facebooklogo

ACV Leuven op Facebook

Benieuwd naar foto’s van onze acties? Op de hoogte blijven van de activiteiten die ACV Leuven organiseert? Of gewoon interesse in waar we voor staan? Surf dan meteen naar onze facebookpagina en vind ons leuk. Doen!

Online stempelen: veilig, makkelijk en snel

Volledig werklozen kunnen op elektronische wijze via socialsecurity.be hun controlekaart invullen en naar het ACV versturen. Ben jij ACV-lid en volledig werkloos? Vervang je papieren controlekaart door een elektronische. Online stempelen betekent minder verplaatsingen. Bovendien gebeurt de betaling veiliger én sneller. Probeer het! Lees meer...

Tijd voor een tax shift!

België is wereldkampioen in het belasten van arbeid maar een slechte leerling in het belasten van andere inkomens. Tijd voor een tax shift! Het ACV pleit voor een vermogensbelasting. Een vermogenswinstbelasting kan een tussenfase zijn. Check de video...

Nieuws en opinie ACV laat van zich horen

Meer nieuws
Nepal-solidariteitsbetuiging-ACV-Wereldsolidariteit
Wereldsolidariteit en ACV steunen hun partners in Nepal na de aardbeving van afgelopen weekend. Ook jij kan helpen! Doe een gift op BE41-8900-1404-3510 met vermelding “Nepal”.
Lees meer
ACV 2015-04-30 Fusie van pensioendiensten
ABVV, ACVLVB en ACV vinden de aankondiging van minister van Pensioenen Bacquelaine om de pensioendiensten van werknemers (RVP, de Rijksdienst voor Pensioenen) en ambtenaren (Pensioendienst voor de Overheidssector, PSOD) te fusioneren vanaf 1 januari 2016 zeer voorbarig. De vakbonden herinneren de minister eraan dat de vakbonden, als leden van het beheerscomité, geconsulteerd moet worden over deze hervorming. 
Lees meer
ACV actiedag gevaarlijk werk 28 april
Elk jaar op 28 april herdenken vakbonden wereldwijd alle werknemers die ziek werden of de dood vonden als gevolg van de blootstelling aan risico’s op het werk. Opmerkelijk: de beroepsgerelateerde ziekten overtreffen in aantal meerdere malen het aantal arbeidsongevallen. Zo sterven in Europa jaarlijks 100 000 werknemers als gevolg van een beroepskanker. Ook in België mag dit aantal  niet onderschat worden. Het Fonds voor Beroepsziekten erkend weliswaar jaarlijks slechts een honderdtal beroepskankers, maar de stichting tegen kanker schat dit aantal op ongeveer 2 000 per jaar. Bij mannen vinden anno 2015 nog steeds 7% van de kankers hun oorzaak in het werk. En toch stopte Europa de herziening van de 25 jaar oude Europese richtlijn die werknemers moet beschermen tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen.
Lees meer
ACV-congres stemkaart
Twee dagen langen werkten de ACV-militanten op het congres 'Zeg nu zelf' aan de krachtlijnen die als leidraad zullen dienen voor zeggenschap. Er werden ongeveer tachtig krachtlijnen goedgekeurd. ACV-voorzitter Marc Leemans, bundelde ze samen tot tien doelstellingen, tien 'zeggenschapsmakers' om de zeggenschap te vergroten en te verbeteren op elke werkvloer, in elke sector en elke regio, interprofessioneel, op Europees niveau samen met het EVV en mondiaal samen met het IVV. En met al wie zich ook buiten de vakbond organiseert voor waarden die de onze zijn, van  11.11.11 tot FAN-Financieel Actie Netwerk. 
Lees meer
ACV 2015-04-26 VBO over tax shift
Pieter Timmermans, de baas van het VBO, hield in de media een pleidooi om de opbrengst van de aangekondigde tax shift door te sluizen naar de ondernemingen. Waarmee hij dan wellicht de aandeelhouders bedoelt. Dit is ongehoord. Het is blijkbaar nooit genoeg voor een VBO dat altijd meer wil. Het ACV wil een bredere belastingbasis; door een faire bijdrage van iedereen. Zodat de belastingdruk omlaag kan voor wie nu méér dan zijn deel doet. De ideetjes die het VBO lanceerde voldoen niet aan deze criteria.
Lees meer
Meer nieuws