• Zeg nu zelf

  Lees meer
  ACV Banner algemeen congres
 • Doe mee!

  Lees meer
  Petitie Neen aan de indexsprong
 • Dienstverlening op jouw maat

  Het ACV bij jou in de buurt: de dienstencentra. Of lekker vanuit je luie stoel: e-services.

  Lees meer
  Jonge vrouw-720-220
 • ACV-folders en brochures

  Lees meer
  Brochures ACV
 • Jouw website!

  www.acv-militanten.be is the place to be voor onze 80.000 vakbondsafgevaardigden.

  Lees meer
  Militant ACV
 
 

Lidmaatschap

Verzeker je van:

 • Persoonlijke service
 • Juridische hulp
 • Loopbaanadvies
 • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   
Toogpunt 5 mei 2015

5/5 - 't Oogpunt: De kortere werkweek: wenselijk en haalbaar?

Is de invoering van een kortere werkweek het wondermiddel waarop onze samenleving zit te wachten? Welke voordelen biedt een 30-uren week? Stilaan groeit de sympathie voor het idee dat voor kort taboe was. Wat als we allemaal minder zouden werken? Het antwoord op de vraag biedt alvast stof genoeg voor een ongetwijfeld boeiend 't Oogpunt. Ilse De Vooght, beleidsmedewerker van Femma brengt het nieuwe model 'Combinatie arbeid en zorg 2.0.' Meer info vind je hier.
Boek de miljonairstaks

12/5 - Boekvoorstelling De miljonairstaks

Op dinsdag 12 mei stelt Peter Mertens, socioloog en voorzitter van de linkse PVDA zijn boek 'De miljonairtaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen' voor in Leuven. ACV Leuven nodigt je graag uit op deze ongetwijfeld inspirerende voorstelling in het Auditorium Jean Monnet, Parkstraat 51 in Leuven. Meer info over het boek en de voorstelling vind je hier.
Cartoon graaf een gat

Het vat is gevonden!

Op 20 april werd in het bosje langs de Bodartparking in Heverlee het vat opgegraven door de Scouts Sint-Paulus 3deLeuven. De actie 'Graaf een gat, win en vat' werd georganiseerd om bij studenten meer duidelijkheid te scheppen in de soms heel verwarrende reglementering voor studentenwerk. Bijna dagelijks krijgt het ACV vragen over de reglementering rond de 50 dagen goedkope tewerkstelling, rond de kinderbijslag of rond belastingen. Maar niet alleen studenten, ook werkgevers zijn niet altijd even goed op de hoogte. Daar wilde deze actie iets aan verhelpen. Jongeren en hun ouders moeten volledige en juiste info krijgen, en bij vragen moeten ze weten waar ze daarvoor terecht kunnen.
Militanten vangen vette vis

ACV lacht er niet mee

Op woensdag 1 april voerde ACV Leuven een ludieke ‘visactie’ aan de Vaartkom. Met deze actie toonden de militanten aan dat de regering ook de‘vette vissen’ moet vangen en niet alleen de werknemers moet viseren met haar besparingsbeleid. Na de visactie trokken de militanten door de stad naar de FOD Financiën waar ze een bokaal met zure vissen zullen overhandigden.Al zes maanden lang verarmt de regering werknemers en wie van een uitkering leeft. De regeringsmaatregelen treffen alleen de kleine vissen, terwijl er wie rijk en vermogend is, als een vis in het water leeft. ACV kan er echt niet meer mee lachen. Niet alleen de werknemer moet opdraaien voor de crisis! Al onze eisen lees je in dit pamfletje. Bekijk het verslag op het VTM-journaal, het actiefilmpje en de fotopagina.    

Regionieuws 2015 ACV-nieuws uit jouw regio!

Visactie 1 april
APR 1

We lachen er niet mee!

1 april vandaag, maar ACV Leuven lacht er nietmee! Al zes maanden lang worden alleen de kleine vissen getroffen door de regeringsmaatregelen. En dat terwijl de grote vissen ongemoeid gelaten worden. ACV Leuven lacht er niet meer mee en maakte dat duidelijk tijdens de 'vang een vette vis'-actie in Leuven! Bekijk hier de fotopagina.
actie 11 maart Muntplein Brussel
MRT 11

ACV Leuven zegt neen tegen regeringsbeleid!

Op het Brusselse Muntplein kwamen ongeveer 8.000 leden van de drie grote vakbonden bijeen om een duidelijke neen te laten horen tegen het regeringsbeleid. De bijeenkomst van het gemeenschappelijk vakbondsfront was bedoeld om de druk op de regering op te voeren. De bonden willen hun eisen kracht bijzetten om een taxshift door te voeren en protesteren tegen de indexsprong, besparingen in de overheidssector, afbouw van de sociale zekerheid, blinde bezuinigingen en vooral ook tegen de beschikbaarheid van oudere werklozen en bruggepensioneerden. Uiteraard was ook ACV Leuven met een grote delegatie aanwezig. Bekijk hier de foto's.
SWT-actie AB-Inbev
MRT 6

Bruggepensioneerden AB-Inbev zijn bezorgd

Op vrijdag 6 maart actie voerde ACV samen met ABVV actie aan de hoofdzetel van AB-Inbev rond de uitvoering van het akkoord van de sociale partners over de beschikbaarheid SWT-ers en oudere werklozen. Recente SWT-ers (bruggepensioneerden) van AB-Inbev deelde er samen met militanten van ACV en ABVV pamfletten uit aan de hoofdzetel AB-Inbev. SWT is een contract tussen werkgever, werknemer en overheid en ook die laatste partij moet afspraken nakomen. Het pamfletje dat de mogelijke contactbreukdoor de overheid aanklaagt, vind je hier (pdf). 
BLIK-opener Tienen
MRT 6

BLIK-openers zijn groot succes

De BLIK-openers in Tienen en Leuven waren een groot succes. ACV Leuven informeerde er over de nieuwe en gewijzigde maatregelen voor werklozen, mensen in brugpensioen (SWT), tijdkrediet en landingsbanen. Met 80 aanwezigen in Tienen en 140 in Leuven is het duidelijk dat mensen zich ernstige zorgen maken over wat de regering hen voorschotelt. ACV Leuven organiseert ook in de toekomst nog infomomenten rond de thema's. Hou deze website in het oog voor de praktische info.
conresvoorbereiding
JAN 18

Stem op de werkvloer moet luider klinken!

Op 23 en 24 april organiseert ACV een nationaal congres. Afgelopen zaterdag kwamen militanten van ACV Leuven om de nieuwste congresteksten te bespreken. Voor dat zogeheten zeggenschapscongres, ligt de lat hoog: het wordt een groot onderhoud van de visie op sociaal-economische democratie. Meer info vind je hier.
belastingdienstbetoon 2015

Hulp nodig bij je belastingaangifte?

Hulp nodig bij je belastingaangifte? ACV Leuven helpt je graag verder! Maak je afspraak op 016 21 95 05. We maken zoveel mogelijk gebruik van Tax-on-Web, vergeet dus zeker je identiteitskaart met pincodes niet mee te brengen. Zeker ook niet vergeten: ACV-lidkaart, kadastraal inkomen, aanslagbiljet en -aangifteformuler van vorigaanslagjaar, alle fiscale loonfiches, fiches van vervangingsinkomens voor 2014 en alle documenten voor mogelijke belastingvermindering.
afbeelding sluitingsdagen mei

Sluitingsdagen in mei

Opgelet! De ACV-dienstencentra zijn in mei een aantal dagen gesloten. Het volledige overzichtje van de sluitingsmomenten vind je hier.(pdf)
logo openingsuren

ACV is er voor jou!

Klik hier voor adressen en openingsuren van onze dienstencentra!
Telefonisch zijn we bereikbaar op:

078-15 15 99

Avondopening voor werkenden

Avondzitdag: enkel voor werkenden!

Tijdens de avondzitdag (dinsdag van 16.30u. tot 18.30u.) zijn onze dienstencentra speciaal geopend voor tewerkgestelden of leden in opleiding. Ben je niet aan de slag? Dan helpen we je graag verder tijdens onze andere openingsmomenten.
wijziging openingstijden Haacht

Openingsuren Haacht aangepast

Het dienstencentrum in Haacht zal voortaan tijdens alle schoolvakanties gesloten zijn. Uiteraard helpen we je dan wel graag verder in onze andere dienstcentra. Hier vind je een overzicht.
facebooklogo

ACV Leuven op Facebook

Benieuwd naar foto’s van onze acties? Op de hoogte blijven van de activiteiten die ACV Leuven organiseert? Of gewoon interesse in waar we voor staan? Surf dan meteen naar onze facebookpagina en vind ons leuk. Doen!

Online stempelen: veilig, makkelijk en snel

Volledig werklozen kunnen op elektronische wijze via socialsecurity.be hun controlekaart invullen en naar het ACV versturen. Ben jij ACV-lid en volledig werkloos? Vervang je papieren controlekaart door een elektronische. Online stempelen betekent minder verplaatsingen. Bovendien gebeurt de betaling veiliger én sneller. Probeer het! Lees meer...

Tijd voor een tax shift!

België is wereldkampioen in het belasten van arbeid maar een slechte leerling in het belasten van andere inkomens. Tijd voor een tax shift! Het ACV pleit voor een vermogensbelasting. Een vermogenswinstbelasting kan een tussenfase zijn. Check de video...

Nieuws en opinie ACV laat van zich horen

Meer nieuws
ACV 2015-04-26 VBO over tax shift
Pieter Timmermans, de baas van het VBO, hield in de media een pleidooi om de opbrengst van de aangekondigde tax shift door te sluizen naar de ondernemingen. Waarmee hij dan wellicht de aandeelhouders bedoelt. Dit is ongehoord. Het is blijkbaar nooit genoeg voor een VBO dat altijd meer wil. Het ACV wil een bredere belastingbasis; door een faire bijdrage van iedereen. Zodat de belastingdruk omlaag kan voor wie nu méér dan zijn deel doet. De ideetjes die het VBO lanceerde voldoen niet aan deze criteria.
Lees meer
ACV-congres stemmen
In de actualiteitsresoluties spreekt het ACV zich uit over tal van hete hangijzers en de manier waarop het die wil aanpakken. Het Congres blijft de fundamentele onrechtvaardigheden aanklagen in het beleid van de diverse regeringen, dat gericht is op een verarming van werknemers en gerechtigden op sociale uitkeringen en een verrijking van vermogenden. 
Lees meer
Marie-Hélène Ska
'Strijd tegen het strenge bezuinigingsbeleid, op de bres voor werk en fiscaliteit', zo zou de titel kunnen luiden van de roadmap die het ACV voor de volgende vier jaar heeft vastgelegd door de activiteitsresoluties goed te keuren. Minder investeringen en steeds grotere besparingen leiden tot meer onzekerheid en armoede en vergroten de economische en financiële macht ten koste van de burgers, de werknemers en de staat. Het is een vicieuze cirkel die de werknemer slechts een hongermaal laat in plaats van een feestmaal als we dit zomaar zouden hebben laten begaan", stelt Marie-Hélène Ska algemeen secretaris van het ACV. Het ACV zal blijven opkomen voor een globale belastinghervorming. Die moet de lasten verschuiven van inkomens uit arbeid naar inkomens uit vermogen en de lasten beter spreiden naar draagkracht.  
Lees meer
2015-04-24 Schone Kleren fietstruitje Minister Peeters
Ook in België bindende maatregelen nodig om de arbeidsomstandigheden in de kledingsector te verbeteren. Wereldsolidariteit en de andere organisaties van de Schone Kleren Campagne overhandigden twee jaar na de instorting van het Rana Plaza complex in Bangladesh, een fietstenue geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden aan minister van Economie, Consumentenzaken en fervent fietser Kris Peeters. Hij kreeg ook een videoboodschap van een Aziatische kledingarbeidster. Hiermee vroegen ze de minister om een beleid te ontwikkelen zodat ook Belgische kledingbedrijven hun kledij in betere arbeidsomstandigheden laten produceren. 
Lees meer
ACV-congres: Openingsspeech Marc Leemans
900 deelnemers luisterden naar de openingsspeech van ACV-voorzitter Marc Leemans: "Via de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie) zetten de werkgevers de aanval in op het stakingsrecht; op Europees niveau is er de aftakeling van centrale, solidaire akkoorden onder sociale partners. De Europese sociale dialoog ligt op apegapen. De Europese Commissie investeert er niet langer in. Erger, met de zogenaamde Refit-agenda voor 'better regulation' wil men nieuwe regels via sociaal overleg ongedaan maken. Waarbij zelfs wordt geweigerd Europese sectorale akkoorden over veiligheid en gezondheid te bekrachtigen"...
Lees meer
Meer nieuws